Dit is een beschaafde plek voor publieke discussie

Behandel dit discussieforum met hetzelfde respect als een openbaar park. Ook wij zijn een gedeelde communitybron — een plek om vaardigheden, kennis en interesses te delen door middel van voortdurende conversatie.

Dit zijn geen harde, vaste regels. Het zijn richtlijnen om het menselijk oordeel van onze community te helpen en dit een vriendelijke, vriendelijke plek te houden voor beschaafde openbare discussies.

Verbeter de discussie

Help ons om dit een geweldige plek voor discussie te maken door altijd iets positiefs toe te voegen aan de discussie, hoe klein ook. Als je niet zeker weet of je bericht iets toevoegt aan de discussie, denk dan na over wat je wilt zeggen en probeer het later opnieuw.

Een manier om de discussie te verbeteren is door te ontdekken wat er al gebeurt. Besteed tijd aan het bekijken van de topics hier voordat je antwoordt of je eigen topic start, dan heb je een betere kans om anderen tegen te komen die je interesses delen.

De onderwerpen die hier besproken worden zijn belangrijk voor ons en we willen dat je je gedraagt alsof ze ook voor jou belangrijk zijn. Heb respect voor de onderwerpen en de mensen die erover praten, ook als je het niet eens bent met wat er gezegd wordt.

Wees netjes, ook als je het er niet mee eens bent

Misschien wil je reageren door het oneens te zijn. Dat is prima. Maar vergeet niet om ideeën te bekritiseren, niet mensen. Vermijd alsjeblieft:

 • Schelden
 • Persoonlijke aanvallen
 • Reageren op de toon van een bericht in plaats van op de werkelijke inhoud
 • Tegenspraak in een opwelling

Geef in plaats daarvan doordachte inzichten die het gesprek verbeteren.

Jouw bijdrage telt

De gesprekken die we hier voeren zetten de toon voor elke nieuwkomer. Help ons de toekomst van deze community te beïnvloeden door deel te nemen aan discussies die dit forum een interessante plek maken om te zijn — en discussies te vermijden die dat niet doen.

Discourse biedt hulpmiddelen waarmee de community collectief de beste (en slechtste) bijdragen kan identificeren: bladwijzers, likes, markeringen, antwoorden, bewerkingen, observeren, dempen enzovoort. Gebruik deze hulpmiddelen om je eigen ervaring en die van ieder ander te verbeteren.

Laten we onze community beter achterlaten dan we haar gevonden hebben.

Als je een probleem ziet, markeer het dan

Moderators hebben speciale bevoegdheden; ze zijn verantwoordelijk voor dit forum. Maar dat ben jij ook. Met jouw hulp kunnen moderators de community helpen, niet alleen de conciërge of politie uithangen.

Als je slecht gedrag ziet, antwoord dan niet. Antwoorden moedigt slecht gedrag aan door het te erkennen, verbruikt je energie en verspilt ieders tijd. Markeer het gewoon. Als er genoeg gemarkeerd wordt, zal er automatisch of door tussenkomst van een moderator actie ondernomen worden.

Om onze community in stand te houden, behouden de moderators zich het recht voor om op elk moment inhoud en gebruikersaccounts te verwijderen, om welke reden dan ook. Moderators bekijken geen nieuwe berichten; de moderators en beheerders van de site zijn niet verantwoordelijk voor inhoud die door de community wordt geplaatst.

Wees altijd beschaafd

Niets saboteert een gezonde discussie beter dan onbeleefdheid:

 • Wees beschaafd. Plaats geen berichten die een redelijk persoon als aanstootgevend, grof of haatdragend zou beschouwen.
 • Houd het netjes. Plaats geen obscene of seksueel getinte berichten.
 • Respecteer elkaar. Val niemand lastig en treiter niemand, doe je niet voor als iemand en maak geen privégegevens bekend.
 • Respecteer ons forum. Plaats geen spam en vandaliseer het forum niet op een andere manier.

Dit zijn geen concrete voorwaarden met precieze definities. Vermijd zelfs de schijn van een van deze dingen. Als je het niet zeker weet, vraag jezelf dan af hoe je je zou voelen als je bericht op de hoofdpagina van een grote nieuwssite zou staan.

Dit is een openbaar forum en zoekmachines indexeren de discussies. Houd de taal, links en afbeeldingen veilig voor familie en vrienden.

Houd het netjes

Doe de moeite om dingen op de juiste plaats te zetten, zodat we meer tijd kunnen besteden aan discussiëren en minder aan opruimen. Dus:

 • Start geen topic in de verkeerde categorie; lees de categoriedefinities.
 • Plaats niet hetzelfde bericht in meerdere topics.
 • Plaats geen antwoorden zonder inhoud.
 • Verleg een topic niet door het halverwege te veranderen.
 • Onderteken je berichten niet. Je profielinformatie is gekoppeld aan elk bericht.

Gebruik de likeknop, in plaats van “+1” of “Eens” te schrijven. Gebruik Antwoorden als gelinkt topic in plaats van een bestaand topic in een radicaal andere richting te leiden.

Plaats alleen je eigen dingen

Je mag zonder toestemming niets digitaals plaatsen dat van iemand anders is. Je mag geen beschrijvingen van, links naar of methoden voor het stelen van iemands intellectuele eigendom (software, video, audio, afbeeldingen) plaatsen, of voor het overtreden van enige andere wet.

Mogelijk gemaakt door jou

Deze site wordt beheerd door je vriendelijke lokale medewerkers en jij, de community. Als je nog vragen hebt over hoe dingen hier zouden moeten werken, open dan een nieuw topic in de categorie websitefeedback en laten we het bespreken! Als er kritiek of een dringend probleem is dat niet door middel van een metatopic of markering kan worden behandeld, neem dan contact met ons op via de medewerkerspagina.

Gebruiksvoorwaarden

Ja, juridisch jargon is saai, maar we moeten onszelf – en bij uitbreiding jou en je gegevens – beschermen tegen onvriendelijke mensen. We hebben Gebruiksvoorwaarden die jouw (en ons) gedrag en rechten beschrijft met betrekking tot inhoud, privacy en wetten. Om deze dienst te gebruiken, moet je akkoord gaan met onze Gebruiksvoorwaarden.